Sunday 6 November 2011

salam Aidiladha......

Salam Aidiladha...berjumpa lagi kita pada raya korban tahun ini,sungguh tak terasa masa berlalu,seakan baru semalam kita beraya adilfitri....tahun ini raya korban kami sekeluarga dalam keaadaan sederhana dan beraya di perantau sahaja......entah kenapa raya kali semua menu tak menjadi hingga puding pun tak menjadi sedangkan mengunakan resepi dan sudah 3 kali akak buat puding yang menjadi kegemaran anak teruna akak...iaitu puding cheese....2 hari yang lepas akak kurang sihat,kepala terasa berat ditambah selsema datang tanpa diundang...ini pun masih terasa berpusing mungkin ditambah makan daging..tadi sempat juga membuat sup dimana terbaik dari ladang masih fresh bebenar hiihiihi sup ekor wow sunggup sedap kaw-kaw rasanya...walaupun tanpa mengguna perencah sup pujut abadi seperti biasa....

ini pula rendang warisan dari inek,meskipun berlainan ugama namun mak iaitu inek pangilan  nenek dalam bahasa iban,sarawak....tidak dinafikan yang mak pun hebat dalam bab memasak mungkin akibat pergaulan selama bapa bekerja sebagai seorang warder penjara..rendang ini sungguh simple pembuatan nya....
Rendang Ayam Ala inek;
seekor ayam,
serai,halia,lengkuas,bawang merah,bawang putih-diblend
cili kering-diblend
kerisik
sedikit planta/marjerin
rempah tumis
daun kunyit & daun limau purut
gula apong(gula melaka)
pati santan
masuk kesemua bahan2 kecuali daun kunyit & kerisik tunggu masakan telah embuk baru masuk ke2 bahan itu...masakan ini tak perlu ditumis dengan minyak...apa orang kata rendang rebus...baik untuk kesihatan heehee~.~
     'selamat mencuba' semudah 1 2 3

No comments:

Post a Comment