Thursday 27 October 2011

kerabu manga

macam biasa seawal jam 10pagi ,bermula tugas harian iaitu memasak...oleh kerana di kk dah musim manga,apa kata kita cuba resepi kerabu manga,selalunya orang guna manga yang muda,tapi akak nak cuba guna yang telah masak..nak kelainan sedikit....bahan2 kerabu:: manga yang masak,cili padi,udang kering,bunga kantan dan selalu guna daun kunyit tapi akak ganti dengan daun cantik manis....oh perasa jangan lupa...akak tak bubuh garam kerna udang kering dah terasa masin...kurang garam dalam masakan...al-maklum dah masuk 4 series kena jaga kesihatan...kurangkan pengambilan gula dan garam heeheee

Add caption
untuk menu ke2,akak masak ayam...2 hari lepas dah masak ikan,jadi hari berlaukkan ayam lah...ayam masak kicap,akak guna 3 rasa kicap iaitu pekat,manis dan masin...kentang akak masak sekali suka rasa kentang,dapat kurangkan pengambilan nasi...dan akak tak tumis bahan2 bawang merah,bawang putih,halia,serai dan lengkuas tapi akak gaulkan semua bahan bersama ayam dan kicap,biarkan 1 jam,selepas 1 jam,akak masak dengan api yang sederhana masukkan sedikit air...didikkan bila dah pekat airnya ..masak lah ia....


No comments:

Post a Comment